Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.09.23

Milyen bor kerüljön az asztalra?

 

 

 

1.     A nem túl fűszeres, könnyű ételekhez általában könnyebb fehérborokat ajánlanak, a nehezebb fűszeres vacsorákhoz testesebb fehér-, illetve vörösborokat.

2.    Leveshez nemigen szokás bort kínálni (legfeljebb zamatos könnyű fehéret).

3.    Halakhoz száraz fehérbor „dukál”.

4.    Szárnyasokhoz szintén a fehérbort javaslom.

 

Kép

5.    Vörös húsokhoz jól csúszik a testesebb vörösbor.

6.    Figyeljünk arra, hogy a mártás színe összhangban legyen a borral: sötét mártásokhoz vörösbor, a tejszínes mártáshoz pedig leginkább a fehérbor passzol.

7.    A desszerthez illatos, édes bort szokás kínálni – általában fehéret.

8.    A vacsora menüt úgy állítsuk össze, hogy előbb kínálhassuk a könnyű bort, mint a testesebbet és kerüljön a fehér bor a poharakba, mint a vörös.

9.    Lényeges, hogy a testes vörösborokat már vacsora előtt bontsuk ki és töltsük át dekantáló* üvegkancsóba. Így érintkezik a levegővel, szellőzik és fogyasztáskor sokkal jobban  kibontakozik az íze, zamata.

Kép

10. Ha étteremben vacsorázunk kérjük a pincértől (sommelier-től) javaslatot, milyen bor illik az általunk rendelt ételhez.

11.  Romantikus vacsora a párunkkal? Bármilyen bort választhatunk, amit mindketten szeretünk. Ha bizonytalan vagy bízd a partneredre a választást!

 

*Mi is az a dekantálás?

 

Kép

 

 


Magyarul nem mást, mint áttöltést jelent. Az idősebb boroknál a palack alján keletkezett üledék eltávolítására használjuk. A fiatalabb vörös és fehér (ritkán) borok esetében levegőztetés céljából használjuk, így több oxigénhez jut a bor, és jobban kinyílik a fogyasztó felé.

 

 

Főként az idősebb vörösborokról általánosságban elmondható, hogy egy bizonyos idő, amit a dekantáló kancsóban töltenek, előhívja finom gyümölcsösségüket. Úgy mondjuk, idő kell ahhoz, hogy a bor kinyíljon, megmutassa magát teljes pompájában. Ez az időmennyiség változó, függ a kóstoló érzékenységétől, elvárásaitól is, hiszen van aki szereti az animális illatokat. Nekik jóval rövidebb dekantálást javaslunk. Néhány 10 perc már segít, de akár több óra levegőztetés is ajánlatos lehet. A személyes igényekhez tegyenek próbát. Az idő előrehaladtával a kancsóban lévő bort többször is kóstolják meg, amíg eljutnak a megfelelő karakterhez.
Másik szempont a dekantáláskor az érett borban lévő üledékek palackban hagyása. Oly módon kell e dekantálást végezni, hogy a palack alján lévő üledéket az áttöltéskor ne keverjük fel, hanem a fölötte lévő bort óvatosan folyamatosan áttöltjük a kancsóba.