Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aranygaluska

2010.01.05

ARANYGALUSKA

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt 
  • 2 tojássárája
  • 4 dkg olvaszott vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • csipetnyi só

     

  • A töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • reszelt citromhéj

     

  • A vaníliasodóhoz:
  • 1 liter tej
  • 1,5 dl víz,
  • vanília,
  • fahéj tetszés szerint,
  • fél citrom reszelt héja,
  • 3 tojás,
  • 15 dkg cukor

     

    Elkészítés:

    1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt. Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját a maradék cukrot  a sót.

    Félig összegyúrjuk, utána részletekben hozzádjuk az olvasztott vajat. Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

    Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott vajba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát, minzha gombócok lennének. Jó sűrűn rakhatjuk a gombócokat egymás mellé. Rétegenként megszórjuk a cukozott darál dióval (dejóval)  és a citromhéjjal. A maradék vajat ráöntjük a tetejére. Még kb. negyed órát kelesztjük.  A tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben, légkeverésen,  180 fokon kb. 30 percig sütjük.
      



    A sodó készítése: A tejet és a vizet a vaníliával, fahéjjal és a citrom héjával felforraljuk. A három tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük. Folytonos keverés mellett az öntethez adjuk és sűrítjük, de nem forraljuk fel. A három tojás felvert habját is még langyosan könnyedén hozzákeverjük. Ezután kihűtjük és tálaljuk.

     

    Jó tanács: Tálaláskor mindig tépkedjük a kész tésztát kisebb darabokra, (ne késsel vágjuk), így sokkal mutatósabb  lesz a süteményünk.

     

     

  •  

     

  •  
  •