Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csokis Brownie

2010.03.24

A tengerentúlról indult világhódító útjára. Nem csoda a sikere, hiszen csokis, könnyű, és elkészíteni sem nagy ördöngösség. Három bevált receptet árulunk el neked.

 

A legtutibb barna titka a sok és jó minőségű étcsokoládé és a pontos sütési idő. Ha jól csinálod, akkor édes, csokis, ropogós kérgű, belül kicsit lágy tésztájú süteményt varázsolhatsz az asztalra. Ha szereted, izgalmasabbá teheted dióval, kandírozott narancshéjjal, aszalt gyümölcsökkel vagy még több csokival. Többféle receptet találsz itt, válaszd ki a neked tetszőt. 

 

Brownies Stahl Judit módra

hozzávalók: 
1 tk puha vaj (a forma kikenéséhez)
10 deka étcsoki
10 deka liszt
10 deka cukor
2 deka kakaópor
1/2 tk sütőpor
2 tk neszkávé ( én ezt ki szoktam hagyni)
2 nagy tojás
szűk 1 deci olaj ( én inkább 100 g vajat teszek bele, sütemények tésztájához szerintem finomabb a vaj) 
1 marék dióbél ha szereted

(24 cm-es pitetálban sütve! A sütő nagy tepsijéhez háromszoros adag kell! ) 

Sütőt előmelegítjük 175 fokra, illetve a fodros szélű tortaformát kikenjük vajjal. A csokit apró darabkákra vágjuk, beleszórjuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a lisztet, cukrot, kakaóport, sütőport. Előveszünk egy kisebb tálat, (ebben feloldjuk a neszkávét 1 ek langyos vízben,) bele ütjük a tojásokat, az olajat (a megolvasztott puha vajat) majd a habverővel az egészet simára keverjük. Végül a lisztes masszához adjuk, s a tortaformába simítjuk, a tetején egyenletesen elosztjuk a dióbelet, s 18-20 perc alatt a forró sütőben megsütjük. Ha a tűpróbánál picit ragad SEM szabad tovább sütni, mert kiszárad.

 

Zsófi brownie-ja:

 Hozzávalók:

 150 g jó minőségű étcsokoládé (Tibi vagy Boci lehet)
 75 g vaj
 100 g cukor
 3 tojás
 3 evőkanál liszt 

 

A csokit és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk, összekeverjük, míg egységes massza nem lesz. Levesszük a vízgőzről, hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a cukrot, egyenként a tojásokat, majd apránként a lisztet.

Kép

 


Egy kb. 20 cm átmérőjű formát vajjal kikenünk, lisztezzük. Ebbe kanalazzuk a masszát, majd hideg sütőbe tesszük. 200 fokra állítjuk a sütőt, és 10 percig sütjük. Ha ragadós a közepe és ropogós a kérge, akkor jó, ezt tűpróbával ellenőrizzük.

 

Nigella brownie-ja:

 

  • Az angol sztárszakács isteni receptjének adagját megfelezzük, így is sok és remek sütit kapunk!

     Hozzávalók:

     190 g vaj
     190 g jó minőségű étcsokoládé
     3 nagy tojás
     1 evőkanál vaníliakivonat
     250 g finom szemű kristálycukor
     115 g finomliszt
     1 kávéskanál só
     150 g vágott dióbél (opcionális)

Kép



Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki. Egy tálban keverjük ki tojást, a vaníliaaromát és a cukrot, legyen jó habos. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, és keverjük hozzá a sót. Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnéd, a diót is. Kanalazzuk a tepsibe. Kb. 25 percig süssük. Ellenőrizzük!

 

 Simiék brownie-ja:

 

20 dkg vajat és 20 dkg étcsokit (2 tábla) vízgőz fölött összeolvasztasz. Ebbe belekeversz 25 dkg cukrot (hajszállal több, mint 1 cup). Leveszed a vízgőzről, 5 percig pihenteted, hagyod kicsit kihűlni. Egyesével, fakanállal óvatosan belekevered az 5 darab tojást. Vigyázz, ha nagyon forró a massza, könnyen rántotta lehet belőle! Ha akarsz a sütidbe narancshéjat vagy diót, keverd bele. Tegyél hozzá egy púpozott evőkanálnyi lisztet.

 

Kép

 
Közben a sütőd előmelegítetted 190 fokra. Egy jó méretű tepsit (nem túl kicsi, nem túl nagy) kivajazol és kilisztezel, ebbe öntsd bele a masszát. 20 percig süsd, tovább ne. Akkor nyisd ki a sütőt, kapcsold le, húzd ki a rácsot, és hagyd ott a tepsit hűlni, ne rögtön a hidegben legyen, és ne is süljön tovább.

 

 

  Forrás: nlcafe.hu