Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karamell pite

 

 

 

Karamell pite

 

Nálunk ez az egyik sütemény a karácsonyi klasszikusok közül, mely minden évben elkészül, és az első, ami el is fogy. Nagyon szeretjük. 

Hozzávalók:

A tésztához:

- 280 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 1 tojás
- 1 kanál tejföl
- 1 kisebb merőkanál tej
- késhegynyi szódabikarbóna

A puha vajat a szódabikarbónás liszttel elmorzsoljuk, majd rászórjuk a cukrot is. Ezután a maradék hozzávalókat is felhasználva tésztát gyúrunk. A tésztát négy részre osztjuk és betesszük a hűtőbe pihenni egy fél órára. 
 

 
















 
 

















Ezután a cipókból négy lapot nyújtunk. Egyesével vesszük ki a  hűtőből, csak az van szobahőmérsékleten, mellyel éppen dolgozunk.

Egy közepes tepsi hátoldalán megsütjük a lapokat 180- 200 fokon. Előtte villával megszúrjuk. Figyelni kell, mert néhány perc alatt elkészül.  
 
 
















 

 

 



















Hozzávalók a krémhez és az elkészítése:

- 500 ml tej
- 150 gramm vaníliás cukor, további a tetejére
- 3 evőkanál liszt

- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál erős kávé
- 100 gramm vaj 

A cukrot és a lisztet összekeverjük, majd felengedjük egy kevés tejjel. Simára keverjük. A maradék tejet a tűzre tesszük és mikor felforrt lassan hozzákeverjük a lisztes, cukros tejet. Állandóan kevergetni kell. Sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a  tűzről.

A cukrot megpirítjuk, majd felöntjük a kávéval. Ezt hozzáadjuk a krémhez, majd a habos vajat apránként hozzákeverjük. A vajat akkor adjuk hozzá mikor a krém még langyos különben nem lehet jól elkeverni. 
 

 

















A kész lapokat állni hagyjuk néhány órára, majd megtöltjük a krémmel. A tetejére vaníliás cukrot szórunk, majd másnap szeleteljük fel. Sokáig finom és friss. 
 
 

















Az alábbi képen éppen megtöltöttük a lapokat. Ez másnapra szépen megpuhul. Mire rájöttünk, hogy fotózni kell már nem volt mit. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: