Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mákos guba

2009.12.28

Hozzávalók:
 

  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg szikkadt kifli
  • 12 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy citrom
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg vaj

 

  • a tepsi kikenéséhez kevés vaj
  • a tálaláshoz 2 dl méz


    Kép

     

     

 

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra ( gázsütőn 5-ös fokozat), és kivajazunk egy 20×30 cm-es tepsit.


2. A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.

3. A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák pedig felveszik a szószt és puhává válnak.


4. Az ételre rámorzsoljuk a vajat, és 30 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor mézet is kínálhatunk hozzá.

6 adag lesz belőle.