Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rizskoch - rízsfelfújt

2011.10.12

 

 
Hozzávalók: A felfújthoz:
250 g hántolt 'A' osztályú rizs
1 l tej
200 ml víz
1 csipet só
150 g cukor
1 db nagy citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília esszencia vanília esszencia
ízlés szerint mazsola
5 db tojássárgája
5 db tojásfehérje
2 púpozott teáskanál liszt
50 g vaj
A tepsihez:
a tepsi kikenéséhez vaj és morzsa
 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

1. A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.

   

2. Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.

 

3. Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul.

 

4. Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni.

    

5. Ha a tejberizs kihűlt, egy nagy üstbe szedjük, és átkeverjük. Ezután a rizskochnak egy kb 24 x 34 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk.

 

6. A puha vajat a tojássárgával kihabosítjuk, és óvatosan, egy fakanállal hozzákeverjük a tejberizshez.

  

7. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet is.

    

8. A kivajazott majd morzsával megszórt formába öntjük a masszát.

 

9. 200 C-os sütőben aranybarnára sütjük, ez kb 40 perc hőlégkeverés nélkül.

10. Tálaláskor tetszés szerint megszórjuk porcukorral, citromhéjjal, és lekvárral tálaljuk.

  

 

a receptet a desszert.eu oldalról vettük le, mert annyira finom!