Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rózsás almás pite

Mint a rózsafejek, úgy festenek az almaszeletek ebben a pitében. Nagyon látványos édesség, és az elkészítése sem ördöngösség.
 

rozsas-almas-pite.jpg


A tészta hozzávalói: 12,5 dkg puha vaj, 7 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 10 dkg finomra őrölt mandula, 15 dkg finomliszt.

A töltelék hozzávalói: 4 dl tej, 1 dl fehérbor, 3 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál finomliszt, 5-6 alma. (Töltelékként vaníliás puding is használható.)
 
A tészta elkészítése: Alaposan keverjük össze a puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a narancshéjjal, majd adjuk hozzá az egész tojást és az őrölt mandulát, majd fokozatosan a lisztet. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, s miután összeállt, nyomkodjuk bele szilikonos sütőformába, vagy olajjal vékonyan megkent kerámia tortaformába (sütőpapírral bélelt fém tortaforma is megfelelő), kb. 2 centis peremet hagyva. Amíg a krém készül, a tésztát tegyük a hűtőbe.

A krém elkészítése: Nagyobbacska tejforraló edényben keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a narancshéjat. Adjuk hozzá a tojássárgát és kevés tejet. Keverjük mindaddig, amíg sima nem lesz, végül adjuk hozzá a maradék tejet és a fehérbort. Forraljuk fel a krémet, majd hagyjuk kihűlni. 

A tölteléket simítsuk el a tésztán.

Fogjuk az almákat, és anélkül, hogy a héját eltávolítanánk, hámozó késsel óvatosan kezdjük el körkörösen 'hámozni'. Nem baj, ha az almacsíkok el-eltöredeznek (próbáljuk azért ügyesen hámozni), a lényeg, hogy amikor a krémre helyezzük az almaszeleteket, rózsafejeket formáljunk belőlük, lásd fotó. A 'rózsákat' felmelegített baracklekvárral kenjük át, majd előmelegített sütőben süssük 180 Celsius-fokon, amíg az almarózsák aranybarnák nem lesznek. Hidegen tálalható.

Forrás: