Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 magyaros tapas

2012.11.30

  Tojáskrémes kalács

A főtt tojások sárgáját villával összetörjük, apróra vágott vöröshagymát, tejfölt, egy kis majonézt és mustárt keverünk hozzá. Egy csepp szardellapaszta még karakteresebbé teszi az ízét. A végén hozzáadjuk az apróra darabolt tojásfehérjét és petrezselymet, majd behűtjük pár órára. Ha kibírjuk addig.

 Töpörtyű lilahagymával

A recept nem nélkülöz egy látogatást valamelyik termelői piacra – itt tudjuk a legjobb töpörtyűket beszerezni, ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy valamelyik rokonunk a beszállítónk. És ilyen tálalással olyan csajosan néz ki, hogy már szinte kalóriamentes!

 Sajtos pogácsa

A klasszikus sajtos pogácsához számtalan forrásból találni receptet a neten, mi a pékáruk nagymesterének, Limarának a receptjét vettük alapul, a hűtőben talált háromféle sajtot reszelve bele a tésztába, a pogik tetejét szezám- és lenmaggal hintve meg. Nyamesz.

 Töltött paprika

Készíts körözöttet túróból, juhtúróból, tejfölből, apróra vágott hagymából, sóból és köménymagból. A krém ne legyen túl híg, mert akkor nem marad majd bent a paprikában. Töltsd meg a paprikákat, és mehet a hűtőbe pár órára.

 Kolbászkatonák

Hajts fel egy rokont, ismerőst, ismerősismerősét, kolbászdílert, szerezz tőle mangalicakolbászt, a kolbászt kockázd fel, helyezd kis kenyérdarabokra, karikázz hozzá uborkát, told be, és légy boldog.

 Zakuszkás kifli

Ha nyáron gondoskodtál az idényzöldségek és -gyümölcsök tartósításáról, akkor a telet már egy jóféle zakuszkával a hűtődben is átvészelheted. Az erdélyi recept alapja a szénen sütött padlizsán, de a sütődben is megsütheted, néhány zöldpaprikával egyetemben. Eztán daráld le őket pár paradicsompaprikával, majd dinsztelt hagymaalapon főzd össze paradicsommal, némi olajjal, sóval és szemes borssal. Ha az olaj feljött a felszínére, mehet a megtisztított befőttesüvegbe és a dunsztba.

 Kecskesajtos falatka hagymalekvárral

A hagymalekvárhoz a felaprított hagymát pirítsd meg karamelizált cukron, adj hozzá kis sót, borsot, főzd össze mézzel kevert balzsamecettel vagy mézes borecettel, szegfűszeggel és kis vízzel, amíg el nem párolog a leve. Fogj egy kiskanálnyit, alá kifli, fölé kecskesajt, rögzítsd fogpiszkálóval.

 Pásztortarhonya

Készíts klasszikus kolbászos paprikás krumplit, csak kicsivel több lével, majd amikor a krumpli már majdnem teljesen megfőtt, önts bele tarhonyát, ami jól megszívja magát a lével. Kicsit oda is piríthatod a végén. A legjobb kistálkában hidegen, sűrű tejföllel.

 Tócsni

Soknevű kedvencünk: reszelt krumpli, tojás, tejföl, liszt, só, bors, galuska sűrűségű masszává össze, evőkanálnyival bő, forró olajba bele, kilapogatni, aranybarnára sütni, tejföllel-lilahagymával (vagy lekvárral? esetleg magában?) megenni. De sör mellé minden vélemény szerint csodálatos.

 Minifasírt

A fél kilónyi darált sertéshúst keverd el két tejbe áztatott zsemlével, egy tojással, egy apróra vágott vöröshagymával. Ha egy kicsit fel akarod dobni a fűszerezését, a szokásos pirospaprika helyett keverj hozzá curryt, zúzott koriandermagot, borsot és egy kis fahéjat. Süsd ki bő olajban, kínáld jóféle mustárral, az ikea meg irigykedhet a slágerhúsgombócaival.

Fotók: Turján Réka, Pálfai Domokos

Forrás: tizdolog.hu