Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Krumpli főzelék

2010.01.16

Krumpli főzelék

Hozzávalók:

1 kg burgonya, 
1 evőkanál olaj,
1 evőkanál reszelt vöröshagyma,
1 zöldpaprika, 
1 paradicsom,
1-2 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
só,
1 késhegynyi pirospaprika,
2 babérlevél,
ecet.

 

Elkészítése:

Az olajban a hagymát megpirítjuk, a paprikával meghintjük, a meghá­mozott, feldarabolt burgonyát belevetjük, és a zöldpaprikával meg a paradicsommal együtt kevés vízzel puhára pároljuk. Aki szereti, tehet bele főzés közben 1-2 babérle­velet is, és savanyíthatja pár csepp ecettel. Végezetül a tej­fölt a liszttel elhabarjuk (ha lisztes maga a burgonya, elég egy kanál, ha nem szétfővőfajta, akkor kettő kell), a főzeléket besűrítjük vele, és azon frissen tálaljuk.

 

 

Kép

Ínyenc krumplifozelék

        
 Hozzávalók:
 60 dkg tisztított krumpli
 (nem szétfövo fajta),
 2 dl tejföl, 
 3 evőkanál olaj,
 1 csokor zellerzöld (vagy 1 cikk zeller
 és 1 evokanál vágott petrezselyem),
 1 evőkanál paradicsompüré,
 1 pici fej vöröshagyma,
 kevés só, csipetnyi porcukor,
 csipetnyi törött fehér bors.

Elkészítése:
                        
 A krumplit egyforma kis kockákra vágjuk. Lábosban  felforrósítjuk az olajat, rátesszük a megtisztított és  fokhagymaprésen összezúzott (vagy lereszelt )  vöröshagymát, majd kis lángon egy percig kevergetve 
 pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott zellerlevél  felét (vagy a megreszelt zellert) és a paradicsompürét,  ezt követően tovább pirítjuk egy percig. A krumplit  rátéve további néhány percig pirítjuk, végül annyi  vízzel öntjük fel, amennyi szűken ellepi. Beleszórjuk a   és a borsot, majd pedig lefedjük és megfőzzük.   Közben a lisztet a tejföllel és 2 evőkanál  krumplifőzővízzel simára keverjük, és a már megfőtt  krumpliba beleöntjük. Folytonos keverés közben jól  kiforraljuk, végül ízlés szerint megsózzuk és kis   cukorral ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a   megmaradt és nagyon finomra vágott zellerlevelet (vagy a   petrezselyemzöldet), és befedve 10 percig saját gőzében  hagyjuk állni, csak azután tálaljuk.